Preventieplan ‘Stop het stapelen’

K2 werkte mee aan het preventieplan zorg en veiligheid ‘Stop het stapelen’. Het preventieplan is een initiatief van de VNG en is ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen Désiré van Pel en Cassandra Barkman, de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, De Bilt en Aa en Hunze, stichting Attenta en InBegrepen, collectief voor ervaringskennis. 

 

Een opeenstapeling van problemen kan iemands leven volledig ontwrichten en leiden tot ernstige fysieke en psychische klachten. In het ergste geval kan iemand een gevaar vormen voor zichzelf en/of de omgeving. Het goede nieuws is dat je als gemeente veel kunt doen om een stapeling van problemen te voorkomen. 'Stop het stapelen’ biedt gemeenten een handvat om schrijnende situaties, escalatie en veiligheidsissues vóór te zijn.

 

Komen tot een werkbare preventieve aanpak

'Stop het stapelen’ is bedoeld voor gemeenten en richt zich speciaal op beleidsambtenaren die opereren op het snijvlak van het sociaal domein en zorg en veiligheid. Het is geen kant-en-klaar concept om multiproblematiek te voorkomen maar het helpt om te komen tot een werkbare preventieve aanpak die leidt tot een fijner en stabieler leven voor inwoners, minder veiligheidsrisico’s en minder druk op organisaties in de zorg- en veiligheidssector en gemeenteambtenaren.

Bijdrage door:

Anne Czyzewski

Bekijk profiel
Foto stop het stapelen 111873856651