Wat Esther eerst nodig had, was rust

Esther is hard geraakt door het lot. Zij zag hoe haar man omkwam bij een verkeersongeluk. Ze raakte getraumatiseerd, verloor haar baan en belandde in de WW. Esther kan haar uitgavenpatroon sindsdien niet aanpassen. Al snel stapelen de schulden zich op. De energiemaatschappij en de woningcorporatie kunnen talloze aanmaningen sturen, Esther leest ze niet meer. Begrijpt ze niet meer. Ziet geen perspectief. 

Esther bestaat niet echt. Maar ergens ook wel. Haar casus is gebaseerd op de ware praktijk. K2 organiseerde een bijeenkomst over stress en armoede voor de Gemeente Utrechtse Heuvelrug en Gemeente De Bilt. Wat kan het sociale domein in brede zin voor mensen zoals Esther betekenen? Waar liggen samenwerkingskansen en: wat wil Esther zelf? Wat heeft ze nu nodig? Betrokken professionals konden daar met ervaringsdeskundigen en met Esther - gespeeld door een actrice – over praten. Door goed naar haar te luisteren, te snappen wat stress doet en niet meteen in de oplossingsmodus te schieten, kunnen snel concrete stappen worden gezet. De sociale teams, woningcorporaties, de sociale dienst, sociale raadslieden, politie en zorgorganisaties kregen de kans van haar en van elkaar te leren. 

Wat Esther meteen nodig heeft, is één professional die naast haar gaat staan, die in samenwerking met netwerkpartners overzicht creëert, ervoor zorgt dat er afspraken worden gemaakt met schuldeisers en ondersteuning regelt bij rouwverwerking. Esther moet een tijdje uit de wind worden gehouden om ruimte in haar hoofd te creëren, om weer perspectief te zien.

Stress en armoede was het laatste thema van een tweejarig leerwerktraject voor professionals die omgaan met mensen in een kwetsbare positie, verzorgd door K2.


Bijdrage door:

Sofie Jongepier

Sofie Jongepier
db7ed422 aba2 4525 b71d 38105649ead 111871299219