Calamiteitensimulatie Jeugd

Goed samenwerken en elkaar weten te vinden is in tijden van crises cruciaal om snel de juiste beslissingen te kunnen maken. Voor een middelgrote gemeente hebben we een calamiteitensimulatie jeugd georganiseerd.

 

Burgemeester, wethouders, politie, Veilig Thuis, maatschappelijk werk, gemeentesecretaris en betrokken ambtenaren vanuit beleid en communicatie deden mee.  Enkele dagen voor de bijeenkomst kregen sommige deelnemers al berichten over het gezin en gingen ze te werk als of het een echte casus betrof. De simulatie was begonnen! Tijdens de bijeenkomst escaleerde de casus verder en werden met behulp van video, geluidsfragmenten en een acteur steeds nieuw ontwikkelingen toegevoegd. Telkens keken we met elkaar welken stappen de verschillende partijen nemen en waar er overleg en afstemming nodig was.

 

Na afloop waren de deelnemers enthousiast en gaven zij aan nu te weten wat zij voor elkaar kunnen betekenen in de aanloop naar een calamiteit. Zo werd onder andere duidelijk dat het contact met de wijkagent nog niet goed georganiseerd was en er daardoor informatie ontbrak om goed te kunnen afschalen. Door te weten wat je aan elkaar hebt, nam ook het vertrouwen in elkaar toe en voelden de deelnemers zich na afloop beter voorbereid voor de keer dat het echt nodig is.


Bijdrage door:

Anne Czyzewski

Bekijk profiel