5 februari 2024

Ik heet gewoon mama of Truusje

Daar is ie dan eindelijk: de Inspiratiebundel boordevol inzicht en inspiratie voor professionals en leidinggevenden die werken met en voor kinderen, gezinnen en huishoudens in mogelijk onveilige situaties. Deze inspiratiebundel hebben we in opdracht van het Programmateam Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming gemaakt, en is met en voor de praktijk zorgvuldig vormgegeven. We beschrijven zes basisprincipes die, uit (praktijk)onderzoek, essentieel blijken voor het dagelijks handelen. En laten je lezen, maar vooral ook horen én zien, hoe je dit handelen in de praktijk kunt toepassen.

Zoals het basisprincipe ‘Van mens tot mens werken’; wat betekent dit en hoe doe je dat? Ervaringsdeskundige Truusje vertelt: “In de papieren ben je altijd Moeder, maar de gedragswetenschapper en de pleegouders worden met hun voornaam genoemd. Ik heet gewoon mama of Truusje. Plaats je eigen niet boven een vader of moeder.” Zo hebben we tal van verhalen en inzichten die inspireren en die je morgen al kunt toepassen. Benut deze Inspiratiebundel als verdere verrijking voor je expertise en vakbekwaamheid. Haal eruit wat voor jou helpend en stimulerend is of inspireer anderen ermee!

Met dank aan het Programmateam Toekomstscenario, alle 11 proeftuinen en hun gedreven projectleiders en professionals, Het Ondersteuningsteam, alle ervaringsdeskundigen die hun verhalen deelden met ons, en in het bijzonder Desire van Pel waar we altijd zo fijn mee samenwerken, onze Meedenkgroep met Marieke Lamers, Marieke Wijdeven, Inge Zouteriks, Mariska van der Steege, Madieke Wiegersma, José Vianen, Jannet Haring, Lianne Groot, Marnix Loer, Femke Postma en Daniëlle Laros, de vakcollega’s die ons hebben geïnspireerd waaronder Peter Dijkshoorn, Albert Jan Kruiter, Nicoline den Ouden, Sabine Vermeire, Mascha Struijk, Jiska Doekes en alle anderen die ik niet heb genoemd maar een mooie bijdrage hebben geleverd!

 

Inspiratiebundel Toekomstscenario | Publicatie | voor Jeugd & Gezin (voordejeugdenhetgezin.nl)


Bijdrage door:

Jolet Swagers

Bekijk profiel
Schermafbeelding 2024 02 15 111821607193