"Door mijn vrijwilligerswerk bij het wegloophuis Utrecht kom ik direct in contact met inwoners in een kwetsbare positie én de professionals die zich hard voor hen inzetten. Hierdoor kan ik zelf op een directe manier in de praktijk van betekenis zijn en neem ik die ervaringen mee naar mijn werk bij K2.” – ππ°π§πͺπ¦ ππ°π―π¨π¦π±πͺπ¦π³
We zien vrijwilligerswerk als mogelijkheid om de praktijk nog meer te zien en te ervaren, en stimuleren daarom deze verbinding met de praktijk. Vrijwilligerswerk is heel nuttig voor ieders ontwikkeling én die van K2 als geheel.
Het wegloophuis is een plek voor mensen met een psychische kwetsbaarheid die behoefte hebben aan een luisterend oor, onderdak of maatschappelijke ondersteuning, maar voor wie de reguliere psychiatrie geen uitkomst is. Hierbij staat de keuzevrijheid van de bewoners en gelijkwaardig dialoog tussen medewerkers, veelal vrijwilligers, en de bewoners centraal. Onze collega Sofie loopt sinds een paar maanden mee als vrijwilliger.
“Als vrijwilliger ben ik één keer in de twee weken bij het inloopmoment. Tijdens deze middagen kan ik een luisterend oor bieden voor (oud) bewoners, en is het ook heel gezellig. We spelen een boel spelletjes. Door mijn ervaring en kennis vanuit mijn werk bij K2 help ik het wegloophuis daarnaast ook op casus- en beleidsniveau. Zo hielp ik mee met het maken van een tijdslijn van alle ingezette, vaak niet effectieve zorg, bij een bewoner van het wegloophuis. Met die tijdslijn onder de arm kon het gesprek met de gemeente worden geopend over het doorbreken van dit patroon en financieren van passende vervolghuisvesting.”