Onze ervaring met het werken voor mensen in een kwetsbare positie maakt heel scherp dat bestaanszekerheid altijd eerst komt. Mensen die niet goed rond kunnen komen, geen dak boven hun hoofd hebben of daar voortdurend zorgen over hebben, ervaren veel stress en verliezen daarmee de basis onder hun bestaan. Hulp op andere gebieden zoals behandeling of dagbesteding zijn vaak niet duurzaam wanneer de bestaanszekerheid niet op orde is.
De effecten van financiële stress door schulden of een te laag inkomen op het leven van mensen in een kwetsbare positie en wat dit veroorzaakt aan angst of instabiliteit in het leven, zijn groot. Sociaal domein en Inkomen lijken vaak gescheiden werelden. Tegelijk bewegen gemeenten en sociale diensten steeds meer toe naar handelen uit vertrouwen en het hanteren van de menselijke maat. Minder handelen langs de letter van de wet en meer vanuit de geest van de wet. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het vereist een compleet andere manier van werken.
K2 werkt in opdracht van overheden en organisaties aan deze andere manier van werken zodat mensen in een kwetsbare positie minder stress ervaren en de basis op orde hebben. We doen kwalitatief onderzoek (o.a. storytelling) en benutten dit onderzoek om verbeteringen in gang te zetten. We geven advies over het overbruggen van de kloof tussen sociaal domein en inkomen. Ook organiseren we leer- en verandertrajecten waarin we professionals uit de praktijk, beleidsmakers en bestuurders meenemen in de 'leefwereld', ofwel echte werkelijkheid van de inwoner. We reiken nieuwe, concrete handvatten aan die deelnemers meteen tijdens de volgende werkdag kunnen inzetten.