Die verandering in gang zetten, dat is waar wij voor werken.
Met een team van adviseurs voeren we een leertraject uit voor 60 professionals van de gemeente, GGZ, politie, zorg en ervaringsdeskundigen. Doel is om een nieuwe uitvoeringspraktijk met elkaar te realiseren om de zorg voor kwetsbare inwoners te verbeteren. Ambitieus inderdaad, maar daar houden we van. Door simulaties testen we wat goed gaat en wat er beter in kan in de samenwerking en de zorg voor kwetsbare inwoners.
Laatst zei een professional tegen ons: “door de casus had je echt iets om je in vast te bijten, de acteur maakte het extra spannend. Doordat je met de verschillende partijen aan tafel zit is het bijzonder zinvol, je merkt hoe belangrijk het is om breed te kijken naar een inwoner, niet door je eigen rietje.”
Kennis van het sociaal domein vormt altijd onze basis. Om te verbeteren is kennis en visie nodig, gecombineerd met een inspirerende aanpak. Professionals, bestuurders, ambtenaren, vrijwilligers, raadsleden... Met wie we ook te maken hebben: we zorgen voor een vliegende start en uitstekend eindresultaat door de volgende uitgangspunten:
Luisteren + actie: goed luisteren wat er speelt én meteen resultaten boeken creëert een spiraal omhoog
Duidelijke taal: geen abstracte plannen maar concrete stappen en resultaten
Kennis van zaken: hebben we zelf in huis of vliegen we in
Inspiratie en innovatie: een wenkend perspectief zorgt voor motivatie
Leertrajecten en bijeenkomsten kunnen van grote waarde zijn om een visie te concretiseren en te doorleven, een plan van aanpak te maken, de samenwerking te versterken of nieuwe kennis op te doen. Dit doen we altijd aan de hand van de volgende uitgangspunten:
Visie en inhoud voorop: als je kennis hebt begrijp je het beter
Leren door ervaren: als je het voelt kom je in beweging
Inspirerende en creatieve werkvormen: als het leuk is bereik je meer resultaat
Visueel sterk: als je het kan zien gaat het sneller
Onderzoek koppelen we aan praktisch advies of een verbetertraject. De toegang tot zorg en het functioneren van (wijk)teams, resultaat- en effectmetingen van pilots en projecten en de ervaringen van inwoners zijn voorbeelden. Hoe we dat doen kort samengevat:
Kwantitatief en kwalitatief: combineren van bronnen geeft meer inzicht
Storytelling: verhalen brengen mensen in beweging
Werksessie: begrijpen en verdiepen van de opbrengsten
Samen aan de slag: contact met de opdrachtgever maakt snel bijsturen mogelijk en vergroot de opbrengst
Openheid is onze basis in communicatie. Op kantoor aan de grote ovalen tafel delen we wat goed gaat, maar het wordt pas echt interessant als iets niet lukt of lastig is. De openheid hebben om zaken bespreekbaar te maken zorgt dat we verder komen, ook met onze klanten.
Wat we doen moet resultaat opleveren. Voor opdrachtgevers natuurlijk, maar als we na een half jaar terugkomen voor de evaluatie zijn we pas tevreden als we verschil hebben gemaakt voor kwetsbare inwoners.
Wij geloven dat er nog zóveel kan om kwetsbare inwoners in staat te stellen om een goed leven te leiden. Daarom realiseren we onze opdrachten vol overtuiging en enthousiasme. Met dit optimisme steken we anderen aan en boeken we resultaat.