Dat zei een wethouder uit een van de regio’s waar we als K2 werkzaam zijn.
Partnerschap tussen verschillende partijen wordt vaak genoemd als een voorwaarde om effectief te werken aan de actuele maatschappelijke vraagstukken. Vanuit de overtuiging dat partijen samen meer kunnen bereiken dan ieder afzonderlijk. Denk aan de samenwerking tussen gemeenten, aanbieders, maatschappelijke partners en inwoners bij de transformatie van het sociaal domein. Of de samenwerking tussen politie, ggz en het sociaal domein in de zorg en ondersteuning voor personen met onbegrepen gedrag.
Bij K2 (h)erkennen we de uitspraak van deze wethouder. Partnerschap gaat namelijk over effectieve samenwerking tussen mensen vanuit verschillende perspectieven en organisaties. Dat organiseer je niet alleen met samenwerkingsafspraken op papier, maar draait vooral om elkaar kennen en onderling vertrouwen. We adviseren en ondersteunen onze opdrachtgevers daarom altijd om, naast de inhoudelijke argumenten voor samenwerken, te investeren in de relaties tussen mensen. Elkaar echt kennen, zowel persoonlijk als zakelijk. Of het nu gaat om professionals die samenwerken in de praktijk, beleidsmakers, managers of bestuurders.
De persoonlijke kant van samenwerken is een uitdaging in de context van het sociaal-, zorg- en veiligheidsdomein. Domeinen waarin we veelal te maken hebben met grote en wisselende netwerken. Op regioniveau zien we netwerken van 6-10 gemeenten met soms meer dan 100 gecontracteerde aanbieders op jeugdhulp, wmo en Wonen. Met de ambitie om samen te werken met partijen uit de sociale basis, en natuurlijk inwoners. Dit betreft bovendien netwerken met vele wisselingen in personeel. Hoe geef je in dit soort grote en instabiele netwerken vorm en invulling aan een structureel gevoel van partnerschap? Zeker in situaties waarin de samenwerking onder druk komt te staan?
Wij hebben geen pasklaar antwoord op deze vraag. Wel delen we graag een aantal geleerde lessen over wat wel en niet werkt.
1. Benut het systeemdenken voor werken aan/in samenwerkingsverbanden
Het afgelopen jaar heeft K2 zich in samenwerking met Marijke Spanjersberg verder verdiept in systeemdenken en -werken. Met de systeembril op kijk je naar wat er zich tussen mensen afspeelt en zoek je naar oplossingen op het niveau van de relatie. We passen de inzichten uit het systeemdenken toe op samenwerkingsvraagstukken tussen organisaties. Dat betekent onder andere dat we inzicht en ruimte creëren voor verschillende perspectieven op dezelfde werkelijkheid (in plaats van het probleem en de oplossing, wat vaak geen duurzame oplossing blijkt) en dat we partijen uitnodigen om samen op zoek te gaan naar wat er precies gebeurt in de samenwerking tussen mensen.
Praktijkvoorbeeld 1: Een gemeente vraagt zich af hoe er beter kan worden samengewerkt bij complexe casuïstiek. We zijn gestart met het maken van een patroonanalyse: hoe kijken de verschillende partijen aan tegen het vraagstuk? Wat definiëren zij als probleem? En wat zien ze als grootste winst en kleinste eerste stap richting succes? Er kwam een patroon naar voren dat we ook zien bij andere gemeenten (zie afbeelding hieronder): een binnenring van partijen die elkaar goed kennen, met snelle hulp voor inwoners als positief gevolg. Daarnaast een buitenring van partijen die moeten leuren om iets voor elkaar te krijgen, met ervaren oneerlijkheid als gevolg. Het inzichtelijk maken van dit patroon was helpend om met elkaar tot structurele
oplossingen te komen. In dit geval was het belangrijk om afspraken te maken over het includeren van samenwerkingspartners in de buitenring.