De hervormingsagenda; een omvangrijk pakket met afspraken met als doel de jeugdzorg te verbeteren en financieel gezond te maken. Maar wat betekent dat voor iedere jeugdzorgregio? Wat wordt er van regio’s en alle partners daarin verwacht? En waar staat iedere regio en waar liggen kansen om te verbeteren? Vragen die belangrijk zijn om te beantwoorden om vanuit daar de juiste stappen te kunnen zetten, maar ook complex.

 

Daarom ontwikkelde en organiseerde het Platform Sociaal Domein en OZJ in samenwerking met K2 startbijeenkomsten op landsdeelniveau als eerste stap. Met als doel informeren over de hervormingsagenda en regio’s deze inhoud laten spiegelen aan hoe dat in hun regio eruit ziet en welke stappen zij dan nog te zetten hebben. Deelnemers aan de bijeenkomsten waren partijen uit de zogeheten vijfhoek: gemeenten, zorgprofessionals, zorgaanbieders, rijk en cliëntorganisaties.

 

Doordat de hervormingsagenda vol staat met allerlei afspraken en doelen op beleids- en financieel niveau, kun je makkelijk uit het oog verliezen voor wie we het doen. Daarom startten we iedere startbijeenkomst met een ervaringsverhaal van een ouder en stonden we stil bij: wat we onze kinderen toewensen? Welke verandering willen we met z’n allen maken?

Om zo voor ogen te houden voor wie we het doen: de ouders en kinderen.

 


Ervaren vergroot urgentie

 

Daarom kon dit, naast de indringende opening van de ouder, ook in de rest van de bijeenkomst niet ontbreken. Deelnemers werden uitgenodigd om van papier naar praktijk te gaan door zelf middels een audiotour een toegangsproces naar hulpverlening te doorlopen. Zo konden ze horen en ervaren wat het kan betekenen voor iemand als er vanaf het begin iemand naast je komt staan, breed kijkt wat er nodig is en het hele traject samen met je oploopt, versus van organisatie naar organisatie gestuurd te worden zonder dat iemand het hele plaatje in beeld probeert te krijgen.

 

Deelnemers gingen langs alle inhoudelijke thema’s van de hervormingsagenda, waarbij ze op ieder thema werden uitgedaagd om dit te spiegelen naar hun eigen regio. Ook konden ze per thema hun ondersteuningsbehoefte aangeven. Op basis van alle startbijeenkomsten hebben de betrokken regioadviseurs van het Platform Sociaal Domein rode draden gehaald uit de ondersteuningsbehoeftes en gekeken welke ondersteuningsbehoefte er landelijk geboden moet worden. Om op die manier regio’s te ondersteunen in de verandering die vanuit de hervormingsagenda beoogd wordt.


lees meer