Aanpakkers van maatschappelijke vraagstukken

Het Mik-Mak Huis biedt rust en stabiliteit

Het Mik-Mak huis is een plek voor iedereen. De ervaringswerkers zien wat iemand aan mooie eigenschappen en talenten meebrengt, ook als diegene dat zelf niet meer ziet. Dat is een belangrijk onderdeel van herstel: zelf weer van betekenis kunnen zijn voor anderen.

Emma de Vries – Beleidsmedewerker Samenleving

Als stabiliteit en bestaanszekerheid geen vanzelfsprekend zijn kan de balans tussen een inwoner en de omgeving verstoord raken. Dat kan leiden tot een situatie waarin men niet meer goed thuis kan functioneren. Vaak is er dan behoefte aan een tijdelijke plek, weg van de dagelijkse stress, waar rust en stabiliteit kunnen terugkeren.

Het huidige systeem van opvang- en crisisplekken is echter zo gefragmenteerd en complex geworden dat de juiste hulp vaak te laat komt. Wat begint als ‘het vandaag niet meer aankunnen’, eindigt vaak in een crisis van veel grotere omvang. Met steeds complexere problemen en meer hulpverleners die moeten worden ingeschakeld. Het Mik-Mak huis wil deze vicieuze cirkel doorbreken door laagdrempelige opvang te bieden, voordat de situatie escaleert.

Dit initiatief, voortkomend uit het herstelhuis van Zelfregie Noord-Limburg, wil een veilige haven creëren in de gemeente Horst aan de Maas voor mensen die tijdelijk op adem moeten komen. Hier kunnen inwoners in een kwetsbare positie zonder verwijzing en zonder oordeel herstellen van de druk van hun thuissituatie. Het concept is eenvoudig, maar doeltreffend: het bieden van een plek waar stress vermindert en rust terugkeert, iets wat thuis niet altijd meer lukt.

Om dit mogelijk te maken, heeft K2 de gemeente Horst aan de Maas ondersteund in het opstellen van een uitvoeringsvoorstel voor de regiogemeenten. Aan de hand van een startsessie met betrokkenen werden de eerste ‘bouwstenen’ voor het Mik-Mak huis opgesteld.  Een onderdeel daarvan was het voeren van gesprekken met belangrijke zorgpartijen en het vormen van een kerngroep die gezamenlijk de verantwoordelijkheid draagt voor het herstelhuis. Aangezien het Mik-Mak huis zich in een woonwijk bevindt, werden ook buurtbewoners betrokken in het proces. Tijdens een informatieochtend werd openhartig gesproken over mogelijke zorgen, waarbij ervaringsdeskundigen de dialoog aangingen om het stigma rond mensen in een kwetsbare positie te doorbreken. Zo is het verhelderend als een ervaringsdeskundige zegt “Ik ben zelf ook die ‘kwetsbare persoon’, zou je dat nu zo van me denken als je mij ziet”? Het leidde tot waardevolle gesprekken waarin de buurtbewoners begrip kregen voor de noodzaak van een herstelplek als het Mik-Mak huis.

Dit benadrukte eens te meer het belang van ervaringsdeskundigen; zij vonden de juiste openingen voor een goed gesprek met hun vragen. Met de betrokkenheid die hieruit voortkomt, en uiteraard het enthousiasme van de zorgpartners, staat het Mik-Mak huis op het punt een cruciale plek te worden voor mensen die rust en stabiliteit zoeken in een wereld die hen soms te veel werd.

Deel deze pagina

Bijdrage door:

Anne Czyzewski

Zin om eens te sparren?

Wat beter kán, moet ook beter. Helemaal mee eens? Dan staan wij voor u klaar. Neem contact met ons op om nader kennis te maken.