Werken aan inhoud, spelregels voor samenwerking én relaties
In het sociaal domein zijn gesprekken vaak gericht op inhoud, terwijl aandacht voor de onderlinge relaties en samenwerking net zo belangrijk zijn. Inhoud zit aan mensen vast en mensen zitten aan elkaar vast.
Dit wordt bevestigd door promovenda Mariëlle Blanken in haar recente proefschrift: "De sterke relaties die nodig zijn voor integrale jeugdzorg zijn strijdig met de hoeveelheid tijd, energie en middelen die beschikbaar zijn om deze relaties te onderhouden."
In onze werkwijze hebben we altijd oog voor het geheel aan inhoud, spelregels voor samenwerking en relaties. Voor dat wat zich tussen organisaties en mensen afspeelt.
Een voorbeeld is de netwerksamenwerking van 8 gemeenten en 59 zorgaanbieders. In het afgelopen jaar heeft K2 de 8 gemeenten ondersteund:
1. om de relaties op bestuurlijk niveau te versterken door de start van een bestuurlijk overleg met een vaste representatieve, afvaardiging van aanbieders (het goede gesprek met 59 aanbieders is immers lastig);
2. met de ontwikkeling van een ontwikkelagenda transformatie van gemeenten en aanbieders (Wat hebben we samen te doen binnen/vanuit de geïndiceerde zorg?), spelregels voor de samenwerking (Hoe werken we in partnerschap aan opgaven? Wat doen we bij frictie in de samenwerking?), en de versterkte onderlinge relaties.
Voorbeeld van een spelregel in het regionaal opgavegericht werken:
"We zorgen dat de juiste mensen/partijen per opgevae aan tafel zitten: de uitnodiging om mee te werken aan een opgave is breed zodat alle partijen die belang hebben bij de opgave de kans krijgen om een bijdrage te leveren. We accepteren dat de ene partij eerder aanhaakt dan de andere. Maar: wanneer inzet noodzakelij is, is deelname niet vrijblijvend."